Konstresa till Nationalmuseum och Moderna Museet

Karl Axel Pehrson – Octett (1976)
Vårens dagsutfärd går till Stockholm och besök på Nationalmuseum och Moderna Museet. Vi besöker utställningarna "Bonnard och Norden" och ”Den underjordiska himlen”.
Pierre Bonnard var en av 1900-talets mest inflytelserika konstnärer. I färgskimrande bilder fångade fransmannen det han hade närmast: hemmet, familjen, trädgården, gatuvimlet, och utsikten mot havet. De senaste åren har utställningar med Bonnards måleri blivit stora publiksuccéer runtom i världen. Nationalmuseums utställning är den första i Sverige på över sjuttio år. För första gången presenteras också Bonnards betydelse för konsten i Norden, med ett urval av verk från nordiska konstnärer. Utställningen öppnar 20 februari och pågår till och med 18 maj.
Utställningen Bonnard och Norden ger nya perspektiv på Pierre Bonnards liv och konst. Besökaren får möta fransmannen från debuten som affischkonstnär och skildrare av det moderna livet i Paris i slutet av 1800-talet, till hans färgstarka och intima tolkningar av vardagslivet och landskapet i sydöstra Frankrike, i Normandie, och på franska Rivieran, där Bonnard bodde de sista tjugo åren av sitt liv. Bonnard levde mellan 1867 och 1947 och uppfattas ofta som en konstnär som valde en egen väg, oberörd av den moderna konstens ismer.
Den franske poeten och författaren André Breton skrev 1924 det första surrealistiska manifestet. ”Den underjordiska himlen” är en djupdykning i Moderna Museets världsberömda surrealistsamling. Följ konst och tankar som inspirerat surrealismen, och det inflytande som rörelsen haft genom konsthistorien, in i vår egen tid.
”Den underjordiska himlen – Surrealism i Moderna Museets samling” bjuder in till en resa genom surrealismens ständigt pågående evolution. Utställningen omfattar närmare 200 verk ur Moderna Museets samling och cirka 30 inlån från andra konstsamlingar, bibliotek och arkiv, med särskild inriktning på film, litteratur och scenkonst.
För mer information om anmälan och program klicka här.